A favizsgálat menete

Minden esetben nagyon fontos a fa környezetének feltérképezése. A favizsgáló felméri, hogy milyenek az adott körülmények a fa egészséges fejlődése szempontjából, valamint, hogy baj esetén milyen veszélyt jelenthet a közelben lévő épületekre, a közlekedőkre, közművekre. Ezután a fa alapos szemrevételezése történik. Hibákat keresünk a fa körül és a fán, melyek árulkodhatnak annak egészségi állapotáról és stabilitásáról. Ez gyakorlott szemet igényel, számtalan esetben bebizonyosodik, hogy egy laikus nem veszi észre, nem képes értelmezni a fák testbeszédét. Egy egészségesnek vélt fa, veszélyforrásokat rejt és fordítva, egy kivágandónak gondolt fán elegendő néhány kisebb beavatkozást elvégezni azért, hogy még hosszú évekig biztonságosan gazdagíthassa környezetünket.

Munkában az akusztikus tomográf

Sok esetben elegendő a fa szemrevételezéses vizsgálata, azonban előfordul, hogy a favizsgáló műszeres mérést végez ahhoz, hogy a belső elváltozásokról is pontos képet kaphasson. Magyarországon ehhez leggyakrabban a hazai fejlesztésű és gyártású Fakopp 3D műszert (www.fakopp.com) vesszük igénybe, mely a fatestben a hang terjedésének mérése alapján meghatározza annak épségét, és a kapott értékek alapján statikai számítások elvégzését teszi lehetővé. Ezt a vizsgálatot alapvetően a fa törzsén végezzük, szükség esetén több magasságban is, de indokolt esetben termetes fák nagy átmérőjű ágainak vizsgálatához is használható.
A vizsgálat erdményeképpen minden fáról részletes, fényképes adatlap készül, mely a fa alap adatain és fizikai jellemzőin kívül tartalmazza a fa fő részeinek szöveges értékelését. Kiszámításra kerül a fa általános állapotmutatója, majd ebből az értékből a kockázatarányos megtarthatósági mutató. A következő lapon pedig a műszeres vizsgálat eredménye kerül kiértékelésre. A vizuális és műszeres vizsgálatok eredmények figyelembevételével készül el a kezelési javaslat.